Warmtepompen voor bubbelbaden zijn een geweldig alternatief voor het traditionele gas- of elektrische verwarmingssysteem. Ze vereisen geen nieuwe leidingen en kunnen vrijwel overal in uw tuin worden geplaatst. De drastische verlaging van de energiekosten plus de snelle opwarmtijden maken dit type verwarmingsbron zeer wenselijk voor gebruik in jacuzzi’s en Spa’s. In dit artikel belichten we alles wat u moet weten over warmtepompen.
Wat is een warmtepomp voor jacuzzi’s?
Een warmtepomp voor jacuzzi’s is een apparaat dat warmte overbrengt naar of van het water in uw jacuzzi. Volgens de principes van dampcompressie koeling gebruikt de warmtepomp een compressor en condensor om warmte te absorberen uit de lucht als we de jacuzzi verwarmen, of uit het water, als we de jacuzzi koelen en geeft deze in de tegenovergestelde richting af.
Dus als we de jacuzzi verwarmen, wordt de warmte die wordt geabsorbeerd uit de lucht buiten, overgedragen aan het water in de jacuzzi. Omgekeerd, als we de warmtepomp in de zomer gebruiken om de jacuzzi af te koelen tot bijvoorbeeld een dompelbad, dan wordt warmte uit het water geabsorbeerd en afgegeven aan de lucht.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp werkt door een koelmiddel door de koperen warmtewisselaar spiralen van de warmtepomp te pompen. Een compressor en condensor worden gebruikt om de status van het koelmiddel te veranderen tussen koelere vloeistof en warmere gassen. In de verwarmingsmodus kookt het vloeibare koelmiddel terwijl het door de warmtewisselaar spiraal gaat.
Warmte uit de lucht die eerder is geabsorbeerd en opgeslagen in het koelmiddel, wordt vastgehouden en meegevoerd in het koelmiddel terwijl het verdampt tot een gas. Het gas wordt vervolgens gecomprimeerd met behulp van de elektrische pomp, die door compressie de temperatuur van het gas verhoogt.
Het gas gaat door een drukventiel in de batterij en het koelgas wordt weer gecondenseerd tot een vloeistof en brengt de warmte over naar het verwarmingselement dat op zijn beurt het water in uw jacuzzi verwarmd terwijl het door het apparaat wordt gepompt.
Waarom zijn niet alle lucht-warmtepompen hetzelfde?
Laten we het vergelijken met auto’s: twee naast elkaar geparkeerde V8-auto’s van 6 liter zijn niet noodzakelijkerwijs hetzelfde, toch? Ja, het zijn beide auto’s, maar je kunt er vrijwel zeker van zijn dat ze verschillende functies, verschillende prestaties en verschillende prijsklassen hebben. Hetzelfde geldt voor warmtepompen.
Alleen omdat je twee warmtepompen hebt die dezelfde verwarmingscapaciteit vertonen, wil dat nog niet zeggen dat ze hetzelfde zijn. Laten we eens kijken waarom;
Voor de meeste jacuzzi’s die onder de 3000 liter vallen, heeft u een warmtepomp nodig die ongeveer 12 kW aan verwarmingscapaciteit zal leveren.
Vanwege de aard van hoe een warmtepomp werkt, hebben ze verschillende efficiënties bij verschillende temperaturen. Daarom moet u duidelijk letten op de prestaties in het temperatuurbereik van uw omgeving.
Veel apparaten zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor werken onder nul graden Celsius. Als u van plan bent uw jacuzzi in een (koude) winter te gebruiken, dan gaat dit niet voor u werken.
U zult ook merken dat warmtepompen aan de goedkopere kant van het warmtepomp-assortiment een enorme hoeveelheid stroom verbruiken bij lagere luchttemperaturen, en daarnaast ook een lager verwarmingsvermogen hebben. Kortom, ze werken niet goed in de kou.
Het gaat erom dat je kijkt naar het verbruikte vermogen bij een bepaalde buitentemperatuur, en naar het verwarmingsvermogen bij deze temperatuur. Vergelijk je een goedkope unit met een duurdere unit, dan zie je dat het stroomverbruik van de duurdere unit lager is en de verwarmingscapaciteit ook groter. Dit komt omdat duurdere apparaten vaak efficiënter zijn.
Hoe zit het met het geluid?
Let goed op het decibel uitgangsniveau van het apparaat. De goedkopere modellen zijn meestal een beetje aan de luidruchtige kant, wat een probleem kan zijn als je buren vlakbij wonen.
Laten we nu eens kijken naar de verschillen tussen een goedkope warmtepomp en een warmtepomp van hoge kwaliteit..
Inverter op de motor
Warmtepompen van hoge kwaliteit hebben vaak een geïnverteerde motor. Als een motor is omgekeerd, betekent dit dat hij de “technologie” heeft die kan bepalen hoe snel of langzaam hij loopt. Waarom is dit belangrijk? Wel, een volledig geïnverteerde motor kan nauwkeurig tussen 1% en 100% van de gewenste snelheid draaien.
Als uw motor niet is omgekeerd, heeft deze alleen vaste snelheden. Bijvoorbeeld langzaam, gemiddeld en snel.
Dit betekent dat een volledig geïnverteerde motor veel efficiënter is, omdat de technologie kan detecteren dat de motor bijvoorbeeld slechts 21% hoeft te draaien om de gewenste temperatuur te bereiken. Een niet-geïnverteerde motor moet hiervoor mogelijk op medium draaien, zeg maar op 50%, en dus 29% meer energie zou verbruiken dan een geïnverteerde motor.
Er is dus een besparing op lopende kosten. Een (duurdere) warmtepomp met een volledig omgekeerde motor bespaart u ongeveer een derde op de kosten!
Softstart-motoren
Goedkope warmtepompen worden vaak niet geleverd met een motor met zachte start.Maar waarom is dit belangrijk? Wanneer een traditionele motor start, heeft deze aanvankelijk meer vermogen nodig om hem te laten draaien.
Om dit te doen, trekt het gedurende een fractie van een seconde meer stroom uit uw circuit. Dit staat bekend als een piek. Een stroom piek, als deze groot genoeg is, kan uw stroomonderbreker uitschakelen en de stroom naar uw hele jacuzzi systeem uitschakelen.
Softstart-motoren vermijden dit omdat ze speciaal zijn ontworpen om te kunnen beginnen te draaien zonder dat er overtollig vermogen uit het circuit moet worden gehaald, waardoor de piek in uw systeem wordt vermeden. Een warmtepomp van goede kwaliteit heeft een soft startmotor.
Verwarmde leidingen
Warmtepompen van hoge kwaliteit worden ook vaak geleverd met verwarmde leidingen. Een warmtepomp met verwarmde leidingen kan bij lagere temperaturen detecteren of de koelmiddelleidingen mogelijk kunnen bevriezen. Het stuurt vervolgens een warme vloeistofstroom naar beneden om ze te ontdooien. Hoe slim is dat!
Wat zijn de voordelen van lucht-warmtepompen?
Lucht-warmtepompen voor bubbelbaden zijn een van de meest efficiënte verwarmingssystemen die er zijn. Ze kunnen tot drie keer meer warmte leveren dan standaard verwarming opties, en ze zijn ongelooflijk energiezuinig. Dit betekent dat ze voordeliger zijn om ze voor uw jacuzzi te gebruiken.
- Lage ecologische voetafdruk
- Bespaar geld op de energierekening
- Te gebruiken voor zowel verwarmen als koelen
- Kan zelfs werken bij lagere temperaturen
- Hoge seizoensgebonden prestatiecoëfficiënt (SCOP)
- Weinig onderhoud
- Lange levensduur
- Geen brandstofopslag nodig
Wat zijn de nadelen van lucht-warmtepompen?
Een van de belangrijkste nadelen is de initiële uitgave – afhankelijk van het merk zijn het geen goedkope onderdelen. Houd echter rekening met het geld dat ze u gaan besparen en binnen 18 maanden tot 2 jaar zullen ze zichzelf gemakkelijk hebben terugbetaald.
- Lagere warmtetoevoer dan propaan of aardgas
- Elektriciteit is vereist om een warmtepomp te laten draaien
Conclusie
Als u een warmtepomp jacuzzi overweegt aan te schaffen zijn er verschillende warmtepompen beschikbaar. Afhankelijk van uw budget en de condities buiten in uw tuin hebben wij verschillende warmtepompen in ons assortiment. Een warmtepomp kan een een dure uitgave zijn, maar als u veelvuldig gebruikt maakt van uw jacuzzi heeft u deze ook weer snel terug verdiend!
Daarnaast hebben wij ook een uitgebreid assortiment van tweedehands jacuzzi’s en jacuzzi onderdelen. Zo vindt u altijd wat u zoekt voor uw jacuzzi. Wilt u een warmtepomp installatie uitbesteden? Ook dan bent u bij Relaxation Spa’s op het juiste adres!