In dit artikel bieden we enkele handige tips voor het installeren van uw jacuzzi warmtepomp om de efficiëntie en levensduur te optimaliseren. Hoewel het mogelijk is om de installatie zelf uit te voeren, raden we aan om de aanbevelingen van de fabrikant altijd op te volgen om te voorkomen dat uw garantie vervalt of dat uw warmtepomp voor jacuzzi niet correct functioneert.

Als u echter hulp nodig heeft bij een jacuzzi warmtepomp installatie, kunt u altijd contact opnemen met een van onze ervaren installatiemonteurs voor een installatie offerte.

Hieronder staan enkele belangrijke overwegingen bij het installeren van uw jacuzzi warmtepomp:

Locatie

Kies een geschikte locatie voor uw warmtepomp die een goede luchtstroom kan krijgen, omdat de efficiëntie van uw warmtepomp afhankelijk is van de luchtstroom. Bij voorkeur moet de warmtepomp altijd buiten worden geïnstalleerd om verse lucht te krijgen om te werken en om warmte uit te halen. 

Er zijn twee soorten warmtepompen: modellen met verticale ventilatoren en modellen met horizontale ventilatoren. Modellen met verticale ventilatoren zuigen lucht aan de zijkanten van de warmtepomp aan en blazen koelere lucht uit de bovenkant van de unit. Zorg ervoor dat er geen obstakels boven de warmtepomp zijn die de uitgestoten lucht kunnen blokkeren en de efficiëntie van de warmtepomp verminderen, zoals laaghangende bomen of daken. 

Horizontale ventilator modellen zuigen lucht aan de achterkant van het apparaat en blazen koudere lucht uit de voorkant van de warmtepomp. Voor deze modellen is het belangrijk om voldoende ruimte te hebben, ten minste 300 mm achter de warmtepomp en 2 meter ervoor. Zorg er ook voor dat de uitgestoten lucht onbelemmerd weg kan waaien zonder obstakels zoals heggen of hekken.

Fundament

Het is belangrijk dat het fundament voor de warmtepomp vlak en stevig is. Het is mogelijk om een betonnen voet, plavuizen op zand of houten vlonders te gebruiken.

De trillingen van de warmtepomp zijn minimaal en zullen de tegels niet beschadigen.

De warmtepomp kan boven of onder het waterniveau worden geïnstalleerd, zolang de zwembad circulatiepomp maar krachtig genoeg is om het waterdebiet te leveren dat de warmtepomp nodig heeft om te werken. Tijdens het gebruik van de warmtepomp is het normaal dat er condenswater uit de unit druppelt, vooral in vochtige omstandigheden. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het ontwerp van het fundament, aangezien de hoeveelheid water aanzienlijk kan zijn en een plas water kan vormen. Als de unit bijvoorbeeld op een houten vlonder is gemonteerd, kunnen er gaten in de vlonder worden gemaakt om het condenswater weg te laten lopen en te voorkomen dat het hout gaat rotten.

Sommige warmtepompen hebben een waterafvoerbuis om het condenswater af te voeren, of er kan een stuk slang worden bevestigd om het water naar een specifieke locatie te leiden.

Sommige klanten denken ten onrechte dat de warmtepomp lekt, terwijl het water dat uit de warmtepomp komt in feite normale condensatie is.

Elektrische voeding 

Voordat u een zwembadwarmtepomp aanschaft, is het belangrijk om de lopende stroom en piekstroom te controleren die vermeld staan in de specificaties van het gewenste model.

Zorg ervoor dat de elektrische voeding voldoende is om de opstartstroom van het apparaat te ondersteunen.

Het is aanbevolen om een speciale kabel terug naar uw elektrische verbruikseenheid voor de warmtepomp te leiden en een speciale stroomonderbreker voor de warmtepomp te installeren.

Bij het opstarten van de meeste warmtepompen is er een hogere elektrische stroomvraag. Dit duurt slechts ongeveer een milliseconde terwijl de compressor start en de stroom vervolgens terugkeert naar de normale bedrijfsstroom voor de unit.

De grootte van de vereiste stroomonderbreker staat vermeld in de specificaties van elke warmtepomp en is normaal gesproken iets groter dan de opstartstroom.

Gewoonlijk wordt er bij uw warmtepomp een stroomonderbreker type “D” gebruikt. Dit type zorgt voor een hogere stroom bij het opstarten (wanneer de compressor start) zonder de stroomonderbreker uit te schakelen.

Als uw elektrische voeding gevoelig is, heeft soms een warmtepomp een optionele (of ingebouwde) “soft-start”-optie. De soft-startoptie “verlicht” de opstartstroom tot aan de lopende stroom om een stroompiek bij het opstarten te voorkomen.

Warmtepompen voor jacuzzi’s bij Relaxation Spa

Onze warmtepompen kunnen ook op hot tubs en zwemspa’s worden geïnstalleerd. Het gebruik van een warmtepomp levert normaal gesproken aanzienlijk lagere kosten op in vergelijking met een elektrische verwarming en het gebruik van een warmtepomp op spa’s en jacuzzi’s wordt dan ook steeds populairder.

Bij Relaxation Spa’s is het mogelijk om te profiteren van de voordelen van een energiezuinige warmtepomp voor uw jacuzzi, hottub of zwemspa. Wij begrijpen dat het hebben van een zwembad of spa een luxe is waarvan u wilt genieten zonder hoge energierekeningen. Daarom bieden wij bij Relaxation Spa’s een kosteneffectieve en efficiënte oplossing in de vorm van een complete warmtepompinstallatie.

Wij bieden complete installaties aan zonder bijkomende kosten. Bij ons krijgt u waar voor uw geld en staan wij garant voor de kwaliteit van onze producten en diensten. Onze warmtepompinstallaties zijn ontworpen om de energie-efficiëntie van uw jacuzzi, hottub of zwemspa te optimaliseren en zo uw energierekening te verlagen, zonder afbreuk te doen aan het comfort en gebruiksgemak.

Onze deskundige technici zijn goed opgeleid en hebben jarenlange ervaring in het installeren van warmtepompen op jacuzzi’s en spa’s. Wij zorgen ervoor dat alles wat nodig is om de warmtepomp op uw huidige jacuzzi of spa te installeren, wordt gemonteerd. Of u nu een nieuwe of een tweedehands jacuzzi heeft aangeschaft, onze professionele en ervaren installateurs zorgen ervoor dat uw warmtepomp installatie vakkundig wordt geïnstalleerd. Neem contact op voor een vrijblijvende installatie offerte!