Een jacuzzi is een heerlijke toevoeging aan elk huis. Je kunt lekker ontspannen in het warme water, waarbij je brein en je spieren volledig tot rust kunnen komen. Maar om te kunnen genieten van deze luxe, is natuurlijk wel wat onderhoud nodig. Veel mensen vragen zich voor het aanschaffen van een jacuzzi dan ook af: “Heb je veel onderhoud aan een jacuzzi?’. Het antwoord hierop is simpel: ‘ja en nee’. Ja, want een jacuzzi vereist nou eenmaal regelmatig onderhoud. En nee, want met onderstaande eenvoudige stappen kost het helemaal niet zoveel tijd en moeite. Als je zorgt dat je de onderstaande onderhoudstips in acht houdt, dan blijft je jacuzzi in topconditie en kun je zorgeloos blijven genieten.

Er zijn verschillende onderdelen van je jacuzzi die onderhouden moeten worden, zoals bijvoorbeeld het water, de filters en de pompen. Hieronder gaan we deze één voor één bij langs, zodat je niets vergeet.  

Onderhoud van het water

Het water in je jacuzzi is één van de belangrijkste dingen om regelmatig schoon te maken. Als iemand in de jacuzzi gaat, doucht diegene meestal immers niet van tevoren. Het water zal dus snel vervuild worden met haren, zonnebrandcrème en ander vuil. Dit betekent dat je regelmatig het wateroppervlak moet schoonmaken, om de meeste viezigheid eruit te vissen. Hiervoor kan je zogenaamde skimmers of een simpel netje gebruiken.

Om het water verder schoon te houden, is het gebruik van chloor of andere chemicaliën nodig. Welke producten je precies nodig hebt en hoeveel je moet gebruiken, is afhankelijk van jouw jacuzzi. Hierbij kan je dus het beste de aanbevelingen van de fabrikant volgen. Gebruik je liever natuurlijke en milieuvriendelijke producten, dan kun je ook daarvoor kiezen. Er bestaan producten met reinigende zouten, mineralen of bijvoorbeeld plantenextracten. Deze producten zijn niet alleen beter voor de natuur, maar vaak ook zachter voor je huid en gezondheid. Benieuwd wat voor producten geschikt zijn voor jouw jacuzzi en hoe je deze moet gebruiken? Volg ook hiervoor weer de aanbevelingen op van de fabrikant.

Naast het schoonhouden van het water, moet je het water ook regelmatig verversen. Dit kun je het beste elke 3 á 4 maanden doen, afhankelijk van hoe vaak je de jacuzzi gebruikt en hoe vies het water wordt. Als je het water ververst, moet je de jacuzzi volledig leegpompen en daarna weer vol laten lopen met schoon water. Je kunt de binnenkant van de jacuzzi ook makkelijker schoonmaken wanneer het water eruit is. Hierdoor voorkom je dat er bacteriën of andere verontreinigingen ontstaan.

Let tot slot goed op het waterpeil in de jacuzzi. Deze moet namelijk altijd tussen de minimale en maximale niveaus liggen, zodat de pompen en verwarmingselementen niet overbelast raken of kapot gaan. Controleer dit dus regelmatig en vul de jacuzzi indien nodig bij met vers water.

Filters van je jacuzzi onderhouden

Om het water schoon te houden is het ook van groot belang om de filters van je jacuzzi goed te onderhouden. Hiervoor raden wij aan om minstens één keer per maand de filters goed schoon te maken. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je filter verstopt raakt. Hierdoor zal de waterkwaliteit slechter worden en zal je jacuzzi minder goed werken.

De filters moeten daarnaast ook jaarlijks worden vervangen. Zorg ervoor dat je wel het juiste type filter kiest, zodat deze goed past bij jouw jacuzzi. Voor meer informatie over de verschillende filters die je kunt kiezen en hoe je deze vervangt, kun je het beste de aanbevelingen van de fabrikant volgen.

Onderhoud andere onderdelen

Naast de filters en het water, zijn er nog andere onderdelen in je jacuzzi die je niet moet vergeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de heaters, pompen, slangen en blowers of jets. Om erachter te komen of alles nog goed werkt, is het belangrijk om regelmatig alle functies te testen. Hierdoor zul je erachter komen welke onderdelen nog goed zijn en welke eventueel toe zijn aan vervanging. Als er problemen zijn, zorg er dan voor dat deze zo snel mogelijk worden gerepareerd om schade aan je jacuzzi te voorkomen. Een kapotte warmtepomp kan bijvoorbeeld zorgen voor oververhitting, wat gevaarlijk is voor uw jacuzzi en voor uzelf. Daarnaast is het natuurlijk erg onplezierig om in een te koude of te hete jacuzzi te zitten. Zijn uw onderdelen aan vervanging toe? Bekijk dan meteen ons assortiment aan jacuzzi onderdelen.

Controleer ook regelmatig de elektrische onderdelen van de jacuzzi. Let erop dat er geen losse draden of beschadigde bekabeling aanwezig zijn. Zorg er daarnaast ook voor dat er geen water in contact kan komen met de elektrische installatie. Het onderhoud van de elektrische installatie is essentieel om brandgevaar en storingen te voorkomen.

Het is ook belangrijk om de pompen en jets van je jacuzzi goed te onderhouden. Deze elementen zorgen voor het circuleren van het water en geven de bubbels en massage-ervaring in de jacuzzi. Controleer de pompen en jets dus regelmatig op hun werking, zodat deze gerepareerd of vervangen kunnen worden als dat nodig blijkt. Maak de jets ook regelmatig schoon, zodat de waterstroom ongehinderd kan blijven stromen.

Check als laatste ook de slangen van je jacuzzi. Plaats deze zo dat er geen knikken in de slang zitten en inspecteer regelmatig op lekkages of beschadigingen. Mocht de watercirculatie niet goed werken, dan is het ook verstandig om de slangen te controleren op verstoppingen en viezigheid.

Onderhoud buitenkant jacuzzi

Naast de binnenkant van je jacuzzi, inclusief het water, de filters en alle werkende onderdelen, is het ook van belang om de buitenkant van je jacuzzi in de gaten te houden. Hiermee bedoelen we onder andere de afdichtingen van je bad, waar de kans op lekkage het grootst is. Maar ook de omgeving van de jacuzzi moet onderhouden worden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen viezigheid in de jacuzzi kan vallen en hou de omgeving vrij van obstakels.

Tot slot raden wij ook het gebruik van een jacuzzi cover aan. Het deksel zal je jacuzzi beschermen tegen vervuiling door stof, bladeren of andere viezigheid. Daarnaast kan de deksel helpen het water warm te houden tussen gebruiksmomenten. Maar dat is nog niet alles, want een jacuzzi cover helpt ook met de kosten. Door het gebruik van je jacuzzi cover zal het water minder snel verdampen, waardoor je minder vaak het water hoeft bij te vullen en minder chemicaliën hoeft toe te voegen. Een deksel voor je jacuzzi is dus essentieel voor het verlengen van de levensduur van je jacuzzi.

Jacuzzi onderhouden veel werk?

Het onderhoud van je jacuzzi lijkt misschien veel, vooral als je deze hele lijst bekijkt! Maar vergeet niet dat de meeste van deze dingen automatisch gaan of slechts een paar minuten tijd kosten. Het wateroppervlak schoonmaken is bijvoorbeeld een kwestie van 2 minuten en ook het controleren van de filters is zomaar gedaan. Als u hulp nodig hebt of vragen heeft over het onderhoud van uw jacuzzi, dan kunt u altijd eenvoudig contact met ons opnemen.

Laat je dus vooral niet ontmoedigen om een jacuzzi te kopen, vanwege de hoeveelheid werk die het onderhoud vraag. De heerlijke momenten alleen, met vrienden of met familie zijn het namelijk meer dan waard. Mochten de kosten voor een nieuwe jacuzzi toch wat te hoog liggen? Dan kun je altijd nog eens kijken bij onze tweedehands jacuzzi’s. Wij zorgen er persoonlijk voor dat de tweedehands jacuzzi’s in uitstekende staat zijn, zodat u zorgeloos kunt genieten.