Het vinden van de juiste jacuzzi-verwarmingsoptie kan een uitdaging zijn, gezien de vele keuzes die er beschikbaar zijn. Niet alleen wilt u ervoor zorgen dat uw spa efficiënt werkt, maar ook dat het gebruik ervan geen negatieve impact heeft op het milieu. In dit artikel zullen we de verschillende opties voor spa-verwarming bespreken en hun voor- en nadelen onderzoeken, zodat u de beste keuze kunt maken die past bij uw specifieke behoeften.

Standaard elektrisch element / verwarming met variabel vermogen

Wist u dat de meeste spa’s tegenwoordig al zijn uitgerust met een ingebouwde conventionele verwarmer? Dit is de standaardverwarmer in een jacuzzi, en hij doet goed werk in het opwarmen van het water en het handhaven van de door u ingestelde temperatuur.

Er zijn echter een paar dingen waar u op moet letten. Een typische plug-in (10 of 15 ampère) spa-verwarmer kan bijvoorbeeld last hebben van ‘load shed shutdown’ zodra u de jetpompen aanzet. Het is daarom belangrijk dat de ingebouwde verwarmer een variabele output-verwarmer is, zodat deze de prestatie kan optimaliseren om de verwarmingsoutput te maximaliseren terwijl de spa in gebruik is. Wanneer u de jetpomp aanzet, zal een variabele verwarmer beoordelen hoeveel stroom hij kan gebruiken om uw spa te blijven verwarmen en een ‘load shedding shutdown’ te voorkomen, zodat uw spa warm blijft terwijl de jets in gebruik zijn.

Het voordeel van deze ingebouwde verwarming is dat deze probleemloos is en onder de spa-kast wordt geplaatst. Het vereist geen extra verbindingen of installatie en doet goed zijn werk. Er zijn tegenwoordig ook veel tweedehands jacuzzi’s op de markt met een ingebouwde verwarming, zo bespaart u ook nog eens op de aanschafskosten. Als u echter de kosten verder wilt verlagen, dan is dit het moment om externe verwarmers te overwegen.

Een externe warmtepomp jacuzzi

Deze lucht-gebaseerde warmtepompen zijn de meest energiezuinige en kosteneffectieve manier om uw spa te verwarmen. De warmtepomp jacuzzi zal de ingebouwde conventionele elektrische verwarming van uw spa overschrijven en tot 75% minder energie verbruiken. 

Warmtepompen verbruiken ook 55% minder energie dan gas. De tijd die deze verwarmers nodig hebben om het water op te warmen is zeer vergelijkbaar met de standaard ingebouwde elektrische verwarming, maar beschouw het als een veel efficiëntere manier om het te doen. 

Een ander voordeel is dat ze het water actief kunnen afkoelen, terwijl alle andere units alleen kunnen verwarmen. Dit is een geweldige optie in de zomermaanden als u uw spa of zwemspa als plonsbad wilt gebruiken om af te koelen in de zomer. 

Aangezien deze units extern zijn, moet u er rekening mee houden dat de warmtepomp installatie door een spa-technicus uitgevoerd zal moeten worden. Houde er ook rekening mee dat u een plek in de buurt moet vinden om de warmtepomp te plaatsen. Hoe dichter bij de jacuzzi, hoe beter. Lees meer over warmtepompen in ons artikel “Alles over warmtepompen”.

Hoe lang duurt het voordat een jacuzzi is opgewarmd?

Hoe lang het duurt voordat een jacuzzi is opgewarmd, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de jacuzzi, de temperatuur van het water bij aanvang, het type verwarmingssysteem en de kwaliteit van de isolatie. Over het algemeen duurt het gemiddeld ongeveer een uur om het water in een jacuzzi met een elektrische verwarming met één graad Celsius te verwarmen. 

Het is dan ook veel energiezuiniger om uw jacuzzi met warm water te vullen in plaats van de jacuzzi met koud water te vullen en te wachten tot de verwarming van de pomp al het werk doet. Bovendien, als u niet wilt dat uw jacuzzi zo vol mogelijk is, overweeg dan om hem alleen tot de minimumlijn te vullen.

Als de jacuzzi echter is uitgerust met een gasverwarmingssysteem, kan het water binnen ongeveer een uur van koud naar warm worden verwarmd. Het is het beste om de jacuzzi op de juiste temperatuur te houden, in plaats van deze telkens opnieuw te verwarmen bij gebruik. Het opwarmen van een jacuzzi kan in het begin enige tijd duren, maar met de juiste isolatie en afdekking kan het energiezuinig worden gedaan.

Hoe kan ik mijn jacuzzi sneller opwarmen?

Wilt u uw hot tub sneller en efficiënter verwarmen? Dan is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de harde afdekking en de isolatie die rond uw spa of swim spa is geïnstalleerd. Als u uw hot tub aan het opwarmen bent, is het belangrijk om uw afdekking erop te plaatsen. Zo kan uw verwarmingssysteem het beste uw ingestelde watertemperatuur behouden.

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende kwaliteiten spa-afdekkingen zijn. Om ervoor te zorgen dat uw afdekking goed werkt, kunt u de dichtheid en dikte van het schuim controleren. Daarnaast moet het vinyl van maritieme kwaliteit zijn en moet er een aluminium kanaal aanwezig zijn om uw afdekking te versterken bij druk. Veiligheidssloten zijn ook belangrijk om te voorkomen dat uw afdekking bij harde wind wegwaait.