We kennen allemaal de hitte van de zomer, vooral nu de temperaturen jaar na jaar stijgen. Een logische vraag is dan: “Kan ik mijn jacuzzi ook met koud water gebruiken?” Het antwoord hierop is volmondig, ja! 

Als u op zoek bent naar verkoeling deze zomer, dan kan een koude jacuzzi weleens de oplossing zijn.  In dit artikel vertellen wij u hoe je je een jacuzzi kunt koelen, wat de voordelen zijn koudwater therapie en nog veel meer. 

Wat zijn de voordelen van het koud houden van uw jacuzzi?

In tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, hoeft u uw jacuzzi niet altijd op te warmen. Hoewel het zeker leuk en ontspannend is om in warm of heet water te baden, heeft het ook voordelen om uw jacuzzi met koud water te vullen. Met ons aanbod van gebruikte jacuzzi’s is dit nu ook voor iedereen mogelijk.

Dit zijn de voordelen van een koude jacuzzi:

 • Snel afkoelen. Na een warme dag of een trainingsronde kan het ongelooflijk bevredigend zijn om in koud water te weken. Het is ontspannend, leuk en veel leuker in gebruik dan een opblaasbare spa of zwembad. Het is ook handiger, privé en toegankelijker dan naar een openbaar zwembad of het strand te gaan.
 • Bespaar geld op stookkosten. Wanneer u een koud spa-zwembad gebruikt, kunt u uw energierekeningen verlagen. Het koelen van uw jacuzzi vergt minder energie dan verwarmen, dus als u uw jacuzzi op koudere temperaturen houdt, verslaat u niet alleen de hitte, maar bespaart u ook geld!
 • Koudwater therapie. Hydrotherapie is niet iets dat exclusief is voor warm water – koud water kan ook zeer gunstig zijn voor uw gezondheid! Als u de veiligheidsmaatregelen volgt en niet te lang in het ijskoude water blijft, kunt u genieten van de gezondheidsvoordelen van koud water therapie die we hieronder uitleggen.

Wat zijn de voordelen van een koudwater therapie?

Wist u dat koud water heel goed voor je kan zijn? Bij een koudwater therapie wordt u ondergedompeld in water van minder dan 15°C. U kunt ook een koudwater therapie doen door gewoon een ijsbad te nemen, een koude douche te nemen of buiten te zwemmen als het water koud is.

Wat is het nut van koudwater therapie?

Het wordt voornamelijk gebruikt om gezondheid en welzijn te bevorderen en ziekten te beheersen. Velen melden deze mogelijke gezondheidsvoordelen:

 • Snelle genezing na een blessure
 • Het verlichten van pijnlijke spieren en gewrichtspijn
 • Snel herstel na inspanning
 • Stimuleren van de stofwisseling
 • Versterking van het immuunsysteem
 • Symptomen van depressie verlichten
 • Verbeter de slaap
 • Verscherp de mentale focus
 • Verbeterde geestelijke gezondheid en welzijn

Houd er rekening mee dat onderdompeling in koud water uw hartslag, bloeddruk en bloedsomloop beïnvloedt en ernstige cardiale stress kan veroorzaken. Neem veiligheidsmaatregelen en bespreek de risico’s met uw arts voordat u het probeert.

Lees meer over hydrotherapie in een jacuzzi hier!

Hoe houd ik mijn jacuzzi koel in de zomer?

Afhankelijk van waar u woont, kan het koud houden van uw jacuzzi net zo eenvoudig zijn als het verlagen van de temperatuur op het bedieningspaneel naar de laagste stand.

U kunt ook gewoon de stroom uitschakelen, maar we raden u af dit te doen, omdat hierdoor ook de filtratie- en water verzorgingssystemen worden uitgeschakeld, wat uw waterkwaliteit in gevaar kan brengen. Om ervoor te zorgen dat uw spa-water schoon en veilig in gebruik blijft, kunt u beter de ingestelde temperatuur verlagen zoals hierboven voorgesteld.

Als u in een warm klimaat leeft, is het vermeldenswaard dat de meeste jacuzzi’s hun watertemperatuur niet kunnen verlagen tot onder de omgevingstemperatuur van de buitenlucht. Als de omgevingstemperatuur buiten bijvoorbeeld 30°C is, zal het water in uw spa waarschijnlijk niet onder die temperatuur zakken, zelfs niet als u de temperatuur instelt op 20°C.

Hoe verlaag ik de temperatuur van mijn jacuzzi?

Als u merkt dat uw spa niet zo koud is als u zou willen, dan zijn er enkele dingen die u kunt doen om de temperatuur verder te verlagen, zoals we hieronder uitleggen.

1. Stel de temperatuur in op uw spa-controller

Het eerste wat u moet doen om uw jacuzzi af te koelen, is de temperatuur instellen. De watertemperatuur van de meeste moderne spas kan eenvoudig worden aangepast met behulp van de controller. Het enige dat u hoeft te doen, is op de pijltjestoetsen te drukken.

2. Gebruik een warmtepomp

Een warmtepomp werkt net als een AC-unit in uw woning. De meeste mensen gebruiken jacuzzi warmtepompen om hun water te verwarmen, maar wist u dat u ze ook kunt gebruiken om uw water af te koelen, net zoals een koelende airconditioning.

Jacuzzi warmtepompen zijn veel efficiënter dan de ingebouwde elektrische verwarming van uw spa. In feite zijn ze de meest energie-efficiënte en kosteneffectieve manier om uw spa te verwarmen – tot 75 procent efficiënter dan elektriciteit en 55 procent efficiënter dan gas. Lees hieronder meer over warmtepompen installatie.

3. Voeg koud water toe aan uw spa

Een andere manier om uw jacuzzi af te koelen, is door het water gedeeltelijk af te tappen en vers, koud water toe te voegen met behulp van uw slang. We raden u aan de slang een paar minuten te laten lopen voordat u deze in uw spa plaatst. Op deze manier geef je het water de tijd om af te koelen en het water dat in je slang zit weg te spoelen.

4. Voeg ijs toe aan uw spa

U vraagt ​​zich misschien af: “Kan ik ijs in mijn spa doen om het af te koelen?”. En het antwoord is… ja! Het toevoegen van ijs aan uw jacuzzi is een andere geweldige manier om de watertemperatuur te verlagen. Houd er rekening mee dat zelfs als u niet te veel ijs in uw jacuzzi toevoegt, dit nog steeds uw waterbalans kan beïnvloeden. Controleer en herbalanceer uw water na het toevoegen van ijs.

Toptip: Een snelle en gemakkelijke manier om uw spa af te koelen, is door melkpakken of soortgelijke bakjes met water te vullen en in te vriezen. Eenmaal bevroren, kunt u ze aan uw spa-water toevoegen zonder het opnieuw in evenwicht te brengen. Als het ijs smelt, kunt u ze eenvoudig verwijderen, opnieuw invriezen en opnieuw gebruiken!

5. Verwijder de spa-afdekking

Uw spa-afdekking is ontworpen om uw spa geïsoleerd te houden, en bij kouder weer is dit handig om warmte vast te houden en uw gebruikskosten tot een minimum te beperken. Het is dus logisch dat het af laten koelen van uw spa-afdekking kan helpen om uw water af te koelen.

Toptip: Als u uw spa-afdekking eraf wilt laten, zorg er dan voor dat uw spa volledig omheind is en dat u schaduw gebruikt om de spa-kuip tegen de zon te beschermen.

6. Gebruik zonwering oplossingen

Het gebruik van schaduwoplossingen zoals tuinhuisjes, parasols en pergola’s kan uw spa beschermen tegen blootstelling aan de zon. Draagbare tuinpaviljoenen kunnen een uitstekende bescherming tegen de zon bieden en zijn zeer veelzijdig, zodat u de hoogte kunt aanpassen en de positionering naar behoefte kunt wijzigen.

Parasols voor buiten zijn er in verschillende maten. In dit geval zijn paraplu’s met een rechtopstaande steun en een kantelbare luifel geweldige opties, omdat ze de hele dag door kunnen worden verplaatst om de zon te blokkeren terwijl deze beweegt.

7. Laat de jets draaien

Een andere truc die kan helpen om uw spa-water af te koelen, is door de jets te laten circuleren en het water door beweging af te koelen. De meeste kwaliteit spa’s hebben controlesystemen waarmee u de jets zo kunt instellen dat ze automatisch werken. We zouden aanraden, zoals elke twee of drie uur.

Hoe laag mag de temperatuur in een jacuzzi zijn?

Zoals hierboven uitgelegd, is het meestal niet mogelijk om de watertemperatuur van een spa te verlagen tot onder de omgevingslucht temperatuur. Als de omgevingstemperatuur buiten 30°C is, is het onwaarschijnlijk dat het water van uw spa onder die temperatuur daalt, zelfs niet als de temperatuur is ingesteld op 20°C. U kunt echter ijs of koud water toevoegen, schaduwoplossingen gebruiken en de spa-afdekking enige tijd verwijderen om de watertemperatuur verder te verlagen.