Wat is een jacuzzi-warmtepomp en bespaard u er geld mee? Wilt u geld besparen op de exploitatiekosten van uw jacuzzi? Een warmtepomp kan precies zijn wat u nodig heeft om uw jacuzzi het hele jaar door goedkoper warm te houden. In dit artikel gaan we in op de kosten, voor- en nadelen en meer. 

Is een jacuzzi-warmtepomp het overwegen waard?

Jacuzzi’s zijn geweldig voor ontspanning, tenzij ze goed zijn ingesteld, kunnen ze best wat kosten om te gebruiken. Dat is waar een jacuzzi-warmtepomp om de hoek komt kijken. Het is een energiezuinige, kosteneffectieve manier om het water te verwarmen zonder uw portemonnee teveel te belasten.

Wat is een jacuzzi-warmtepomp?

Een warmtepomp voor een jacuzzi is vergelijkbaar met een airconditioner die u in uw huis zou gebruiken, maar in plaats van de lucht in een kamer te verwarmen of te koelen, werkt deze om het water in uw jacuzzi te verwarmen (of af te koelen).

Warmtepompen kunnen worden gebruikt met jacuzzi’s, hottubs en zelfs zwembaden.

Deze warmtepompen hebben ongeveer evenveel tijd nodig om het water op te warmen als de standaard ingebouwde elektrische elementen, maar ze doen het veel efficiënter.

Terwijl andere jacuzzi-verwarmingsmethoden alleen het water kunnen verwarmen, kan een jacuzzi-warmtepomp het water ook actief afkoelen. Dit is ideaal als u uw jacuzzi of  wilt gebruiken om af te koelen op warme zomerdagen.

Zijn jacuzzi-warmtepompen energiezuinig?

Warmtepompen zijn verreweg de meest energie-efficiënte en kosteneffectieve manier om uw jacuzzi te verwarmen.

Door gebruik te maken van invertertechnologie verwarmen ze uw jacuzzi-water veel sneller en verbruiken ze minder energie dan de ingebouwde elektrische verwarmers van de jacuzzi.

Warmtepompen zijn zelfs 75 procent efficiënter dan elektriciteit en 55 procent efficiënter dan gas.

Aangezien een jacuzzi minimaal 20 jaar mee moet gaan, zijn dat duizenden euro’s aan besparingen gedurende de levensduur van uw jacuzzi.

Hoeveel kost het om een warmtepomp een jacuzzi te laten verwarmen?

Hoeveel het u gaat kosten om uw jacuzzi te verwarmen met een warmtepomp hangt af van een aantal factoren, waaronder:

 • De grootte van uw jacuzzi of 
 • Hoe vaak u het gebruikt
 • Welk type isolatie u gebruikt
 • Of u de deksel er na gebruik weer op doet
 • De prijs per eenheid elektriciteit in uw regio

Een conventionele jacuzzi-verwarming verandert bijvoorbeeld 1 kilowatt elektriciteit in 1 kilowatt warmte.

Ter vergelijking: een kwaliteits warmtepomp zet 1 kilowatt elektriciteit om in 5 kilowatt warmte – waardoor u in feite tot 4 kilowatt gratis warmte krijgt. In korte tijd betalen de besparingen op elektriciteit de investeringsuitgaven terug. 

Voor elke 1 kilowatt elektriciteit verbruikt een standaard elektrische verwarming slechts 1 kilowatt warmte. Ter vergelijking: voor elke 1 kilowatt elektriciteit die de warmtepompen verbruiken, leveren ze tot 5,5 kilowatt warmte af. De modellen met een hoger vermogen van 8,8 kW en 12 kW genereren nog grotere hoeveelheden ‘gratis’ energie.

Hoeveel kost een jacuzzi-warmtepomp?

Jacuzzi-warmtepompen bij relaxation spa’s  variëren in prijs van 639 euro tot 1599 euro, afhankelijk van het merk, het model en de grootte van de unit.

Elektrisch element of jacuzzi-warmtepomp?

De meeste jacuzzi’s worden verwarmd met behulp van het bestaande jacuzzi-element.

Dit is prima voor kleine jacuzzi’s of een jacuzzi die niet veel wordt gebruikt, maar als u een jacuzzi voor 5+ personen bezit of koopt, of uw jacuzzi meer dan drie keer per week gebruikt, is een warmtepomp een geweldige oplossing om de kosten te verlagen.

U zou kunnen zeggen: “Ik wil geen 1000 euro betalen voor een warmtepomp”, maar u betaalt er hoe dan ook voor in elektriciteit. Na slechts een paar jaar gebruik van een jacuzzi met een warmtepomp zal het zichzelf hebben terugverdiend door de energiebesparing.

Als u bijvoorbeeld een verwarmingselement van 5 kW hebt ingebouwd in een jacuzzi die 5 kW energie verbruikt, is dat in de winter veel energie. Terwijl een warmtepomp 1 kW stroom gebruikt.

Anders gezegd, een standaard verwarmingselement wekt 1 op 1 warmte op. Dus dat is één eenheid energie in één eenheid energie eruit. Met een warmtepomp is het 1 eenheid energie in en 5 eenheden warmte uit. Een behoorlijk rendement op uw investering.

Een ander voordeel van warmtepompen ten opzichte van ingebouwde jacuzzi-verwarmers, is dat u in de zomer de cyclus kunt omkeren om uw jacuzzi water af te koelen en te zorgen voor ontsnapping aan de hoge temperaturen in de zomer.

Is een jacuzzi-warmtepomp de moeite waard?

Ja absoluut, in de juiste omstandigheden is een jacuzzi-warmtepomp zeker de moeite waard is.

Laat u niet afschrikken door de prijs van een warmtepomp. De energiebesparing op een mid-range jacuzzi kan uw warmtepomp in slechts 2 jaar of minder terugverdienen – waardoor het een ongelooflijk waardevolle investering is.

Zoals hierboven vermeld, hangt het af van uw omstandigheden. We raden jacuzzi-warmtepompen aan voor alle soorten jacuzzi’s. Of u nu een nieuwe heeft aangeschaft, of een oudere wilt voorzien van een warmtepomp, alles is mogelijk, en na installatie kunt u genieten van verduurzaming van uw jacuzzi en bespaart u aanzienlijk aan kosten.

Wanneer moet ik een warmtepomp aanschaffen voor mijn jacuzzi?

Het is de moeite waard om een warmtepomp voor uw jacuzzi te overwegen als u een energiezuinige, kosteneffectieve manier wilt om uw jacuzzi te verduurzamen.

Hoewel een jacuzzi-warmtepomp een uitstekende lange termijn investering kan zijn die zichzelf op de lange termijn kan terugbetalen door lagere verwarmingskosten, zijn ze in sommige situaties meer geschikt dan in andere, zoals we hieronder uitleggen.

Een jacuzzi-warmtepomp is een goede optie als:

 • U koopt een grote jacuzzi voor 5 personen of meer en wilt besparen op uw energiekosten.
 • U heeft al een grote jacuzzi. Eenmaal geïnstalleerd, zou u een grote vermindering van uw energiekosten moeten opmerken. Lees hier meer over een jacuzzi warmtepomp installatie en wat erbij komt kijken.
 • U wilt de mogelijkheid hebben om uw jacuzzi in de zomer te kunnen koelen.

Als u ja hebt geantwoord op een van de bovenstaande opties, dan moet u zeker overwegen om een jacuzzi warmtepomp aan te schaffen bij uw nieuwe jacuzzi of er een toe te voegen aan uw bestaande jacuzzi.

Welk formaat warmtepomp heb ik nodig voor mijn jacuzzi?

Over het algemeen hebben jacuzzi’s tot 2500 liter een warmtepomp van ongeveer 4 kW nodig.

Een grotere jacuzzi of  met een inhoud tot 5.000L heeft een warmtepomp nodig met een vermogen van 5+kW.

Hoe groter de verwarmingseenheid, hoe sneller deze opwarmt. (Maar grotere warmtepompen zullen ook meer stroom verbruiken!)

Maattabel warmtepomp:

 • jacuzzi’s tot 2.500L 4,5k
 • jacuzzi’s groter dan 2.500L 5kW
 • ‘s groter dan 7.000L 6kW+

Jacuzzi warmtepomp voor- en nadelen

Jacuzzi warmtepompen hebben vele voordelen, maar ook de eventuele nadelen willen wij niet onbenoemd laten. Hieronder een overzicht:

Jacuzzi warmtepomp voordelen:

 • De meest energiezuinige verwarmings optie voor jacuzzi’s en spa’s
 • Verbruikt minder energie en dus lagere energierekeningen
 • Energiebesparing compenseert de initiële kosten van de warmtepomp
 • Kan het water verwarmen maar ook koelen in de zomer

Jacuzzi warmtepomp nadelen:

 • Neemt ruimte in beslag
 • Extra kosten vooraf
 • Niet compatibel met alle jacuzzi’s
 • Installatiekosten 

Waar bevindt zich een warmtepomp in uw jacuzzi?

De warmtepomp is een buitenunit die overal kan worden geplaatst, van direct naast uw jacuzzi tot een paar meter verderop (afhankelijk van de situatie).

Houd er rekening mee dat het als externe eenheid moet worden geïnstalleerd door een ervaren jacuzzi-technicus.

U moet ook een plek in de buurt vinden om de warmtepomp te plaatsen – hoe dichter bij de jacuzzi, hoe beter. We raden aan om niet verder dan 5 meter van de jacuzzi te blijven voor optimale prestaties.

Hoe sluit ik een warmtepomp aan op een jacuzzi?

De warmtepomp wordt via leidingen en elektriciteitskabels aangesloten op uw jacuzzi. De stroom voor uw warmtepomp komt rechtstreeks van de jacuzzi zelf. De warmtepomp gebruikt de electrische aansluiting van uw standaard verwarmingselement om de warmtepomp te voorzien van stroom.

Warmtepompen zijn ideaal geïntegreerd met het besturingssysteem van de jacuzzi, zodat het de warmtepomp activeert bij warmtevraag en de temperatuur van uw jacuzzi optimaal wordt verwarmt na de door uw ingestelde temperatuur.

Belangrijk: houd er rekening mee dat niet alle jacuzzi’s compatibel zijn met warmtepompen. Vraag ons of de jacuzzi waarin u geïnteresseerd bent of die u al bezit, werkt met een warmtepomp. (in de meeste gevallen wel)

Conclusie

We hopen dat dit artikel u heeft geholpen om te beslissen of een jacuzzi warmtepomp de moeite waard is of niet. Voor meer informatie over jacuzzi warmtepompen en alles wat met jacuzzi’s te maken heeft, bijvoorbeeld jacuzzi onderdelen of tweedehands jacuzzi’s, zijn wij er om u te helpen.